"Treballem per millorar els resultats de la temporada passada" | FC Martinenc
skip to Main Content

Aquest diumenge, gairebé set mesos després, el primer equip masculí del Martinenc tornarà a disputar un partit oficial. La lliga al subgrup 2b de Primera Catalana arrencarà amb la visita al Municipal del Guinardó del Martorell. L’excel·lent tram final del curs passat (els primers dos mesos i mig de 2020) impulsa la il·lusió del retorn. A la banqueta continua Javi Gómez (Barcelona, 1970), que inicia la segona temporada com a màxim responsable del cos tècnic. Valorem amb el tècnic com es planteja aquest retorn.

Com està l’equip, com el veus a poques hores del debut?
El veig amb incerteses de què ens trobarem. Els resultats de pretemporada no han estat positius, en el joc hem estat bastant irregulars, combinant bons partits amb partits dolents. Físicament el grup està bé, dins del que s’espera quan estàs sis mesos aturat. Ens falta rodatge, però crec que l’equip segueix les pautes que prevèiem per a aquest inici de temporada.

Notes certa ansietat en el grup, que s’acusa aquesta situació tan estranya que ha tocat viure?
Sí, sí, el fet de seguir un protocol sempre, constant, et limita, fins i tot per treballar: no puc fer xerrades grupals, per exemple. La dinàmica que teníem, de treballar amb sala de vídeo, no ho estem fent, està costant una mica. Després és veritat que dins el camp els jugadors es deixen anar. No crec que hi hagi ansietat, ens la vam treure de sobre en el primer partit, però sí que hi ha incertesa. De saber com estem, si tornarem a ser com érem quan vam acabar la temporada passada. Falta que la pilota rodi, i que rodi de veritat, que hi hagi una competició. Serà quan podrem analitzar com està l’equip, potser ho podrem valorar diumenge a les dues.

Més enllà de la incertesa, suposo que al grup hi ha moltes ganes que arribin les 12h de diumenge.
Sí, sí, això seguríssim. Estem des del març sense competir. Ens ha passat a tots, no som nosaltres diferents de la resta. Tenim ganes de competir, que tot torni a la normalitat, que les coses estiguin bé, amb públic, que voldrà dir que l’afició pot entrar, que està sana. És important remarcar-ho i també ens preocupa. En l’aspecte esportiu ja hi ha ganes de competir per un objectiu, guanyar cada setmana.

El tècnic, Javi Gómez, durant el primer entrenament del Masculí | Dani Falcon (FCM)

El tècnic, Javi Gómez, durant el primer entrenament de pretemporada | Dani Falcon (FCM)

La temporada passada va quedar interrompuda en el millor moment de l’equip, quart classificat i amb opcions matemàtiques de situar-se segon al següent partit. Notes que això, tot i no servir de res, ha fet de punt de partida per on començar a preparar la nova temporada?
Sí, ara quan han arribat jugadors nous, o quan hem començat a parlar d’objectius, es reforça una mica el treball realitzat la temporada passada. És important remarcar-ho. No tens res palpable, més enllà de la quarta plaça en què vam acabar, però sí que hi ha una progressió, un treball, que valorem molt positivament. Per a mi, tot i que la temporada quedés interrompuda, cal remarcar el que es va aconseguir. Fins i tot per al grup, amb les continuïtats es reforça la idea que amb treball, constància i compromís hem d’arribar a aconseguir el mateix que vam aconseguir el curs passat com a mínim.

Ras i curt: quin creus que ha de ser l’objectiu del Martinenc 2020/2021?
L’objectiu amb què treballem és el de millorar els resultats de la temporada passada. És el que ens hem de fixar tots, cos tècnic inclòs; és un objectiu alt. Si ho fem, veurem que potser estem a prop d’objectius que altres es vulguin marcar. Però tots els jugadors de la plantilla tenen clar que és aquest.

I no us incomoda, o us posa una certa pressió, que a l’entorn a vegades s’adjudiqui al Martinenc objectius més alts? Com ho gestiona el grup?
Per a això estem nosaltres. Jo, marcant l’objectiu de millorar el que es va fer l’any passat, ja poso pressió. El jugador que forma part de la plantilla ha de tenir ben clar que competeix per guanyar. L’any passat el Martinenc es va convertir en un equip molt competitiu. Qui en forma part ara ha de saber que està en un equip molt competitiu, que ha de tenir una dinàmica guanyadora. Després ja veurem on hem de ser, és una pressió que jo afegeixo, tot i que entenc que ha de ser així. L’any passat la pressió la fixava l’objectiu de construir un equip, no vaig sortir d’aquest guió, i crec que es va assolir. Ara ja tenim una marca, uns registres que vam assolir, i ara cal millorar-la. Menys no ens podem demanar.

Es nota que hi ha una continuïtat en la idea, amb el capítol de renovacions de jugadors, per exemple.
Sí, estem contents, ja que han renovat pràcticament el 90% dels jugadors que volíem que renovessin, i hem incorporat en aquells llocs en què teníem més deficiències, que era sobretot en el gol. L’arribada de futbolistes amb un perfil molt ofensiu espero que ens doni més gol. Érem un equip que creava moltes opcions però que definia molt poc, crec que hem trobat jugadors que poden definir bé de cara a porteria, espero que això ens sumi. I a intentar mantenir la dinàmica i la forma de treball de l’any passat. La manera com afrontem els primers partits ens dirà com hem tornat d’aquesta aturada.

Continuïtat a la banqueta i de les peces clau a la gespa | Dani Falcon – FCM

En clau de dinàmica de grup, com s’han adaptat els fitxatges?
Són jugadors amb molta experiència, com Éric Zárate i Roland Garrós -que a més coneix la casa-, futbolistes amb bagatge a Tercera. Han entrat molt positivament, veient que el Club fa un esforç i aposta per millorar un objectiu que ens vam plantejar l’any passat.

Com valores el subgrup 2b? Amb el Martinenc hi ha sis equips lleidatans, l’Atlètic Sant Just, la revelació del curs passat, el Martorell i el Can Vidalet.
Ho repetiré mil milions de cops: crec que és una composició de subgrup que per al Martinenc és molt injusta. Dividir la Primera Catalana en quatre subgrups em semblava una idea lògica, amb la premissa d’intentar minimitzar despeses i riscos… però que siguem l’equip més proper a la delegació de Barcelona de la Federació i que no juguem cap partit a Barcelona… és molt injust. Tenim camps a 5 minuts i no juguem contra cap equip barceloní. Que de nou desplaçaments en tinguem sis amb autocar, quan la premissa de la Federació era la que era, és molt injust. Pel que fa als rivals, l’Atlètic Sant Just és molt potent, molt complicat. L’Atlètic Lleida per mi és l’equip a batre, molt fort. Els equips lleidatans són molt complicats de guanyar, especialment als seus camps. També el Borges ve de fer una temporada a Segona Catalana amb una dinàmica brutal. Ens ha tocat un grup molt fort i complicat… també espero que ens vegin a nosaltres com un equip fort i complicat. S’ha de competir i és el que ens toca, dins de la injustícia que comentava en la configuració del subgrup.

I el sistema de competició, amb les dues fases, com el valores?
Crec que la idea dels quatre subgrups, com deia, és bona, és interessant, perquè si hi ha una aturada i la primera fase ha acabat, valdran els resultats de la primera fase. Tenint en compte que acabarà a mitjan febrer, dates properes a quan es va iniciar la situació de pandèmia aquest any. La idea del format està bé, preveient un possible nou confinament. Potser la principal mancança és que els resultats de la primera fase no s’arrosseguin a la segona i s’hagin de repetir partits. Hi haurà rivals contra els qui jugarem quatre partits. Crec que això penalitza una mica la competició, per molts motius: dos equips que es diferenciïn amb 15 punts a la primera fase, per exemple, poden estar empatats de cop a la segona. Està previst així, i desconeixem com acabarà al final amb ascensos i descensos… el que em preocupa ara mateix és la primera fase, guanyar el Martorell al primer partit, i després desitjar que la pandèmia no ens aturi, continuar competint i que tot surti bé.

Javi Gómez al Sitges-Martinenc

Javi Gómez inicia el segon curs com a entrenador del Martinenc | Dani Falcon – FCM

Es diu molts cops que els entrenadors, el vostre cos tècnic, exerciu molts cops de psicòlegs. Has notat que enmig d’aquest any tan estrany, amb les pors derivades de la pandèmia, s’hagi incrementat aquest rol?
Sí, s’ha hagut de fer un treball previ bastant gran. Hi havia moltes pors, encara n’hi ha, i també treball durant i post. Com deia a l’inici, hi ha molta incertesa, els protocols, tot i que els veig totalment lògics, ens tenen una mica limitats… hi ha pors, i no només quan ets al camp, jugant o entrenant, sinó en general. Por que tot s’aturi i no es pugui continuar entrenant i competint, que hi hagi algú infectat… són coses que poden passar. Vas vivint, vas tirant, però l’equip ho té sempre al cap. També hi ha la por a lesionar-se, després de sis mesos aturats. Hem fet entrenaments progressius, també individualitzats, hi ha molta por de trencar-se. S’ha treballat, s’està treballant i se seguirà treballant perquè la gent estigui més còmoda i que aquesta por es pugui reduir amb la confiança, en el dia a dia. Que el cos tècnic transmeti molta tranquil·litat.

Hem parlat del grup, dels objectius de l’equip… quins són els objectius personals de Javi Gómez per a aquest nou curs?
Fa set anys que entreno a Primera Catalana, estava a punt d’arribar als 200 partits a la categoria, seguits, espero complir-los aquest curs. Cap entrenador acumula tants anys seguits a la categoria. Tinc ganes de tocar la Tercera, la Segona B… Fa més de 20 anys que entreno, ja són uns quants anys a Primera Catalana, i el Martinenc em va donar la possibilitat d’intentar tocar la Tercera i lluitaré tot el que faci falta per aconseguir-ho. Tinc bons amics, que són bons entrenadors, que em deien “no et trucaran directament de Tercera, ho has d’aconseguir per tu mateix”. La Tercera és una fita molt difícil d’assolir com a entrenador. Estic molt agraït al Martinenc, d’haver pogut muntar un equip així. La Primera Catalana és molt difícil, que només pugi un per grup és una barbaritat. Intentarem ser allà, estar molt a prop per aconseguir-ho.

#SomMartinenc


Back To Top