El Martinenc i Burkina Faso, agermanats pel futbol femení | FC Martinenc
skip to Main Content

“Dos clubs. Dos barris. Un somni”. Els clubs, el Santos FC d’Ouagadougou i el Futbol Club Martinenc. Els barris, Kamsonghin, de la capital burkinesa, i el Guinardó barceloní. I el somni, enfortir projectes de futbol per a les nenes que volen practicar aquest esport. Amb aquest lema i propòsit arriba el dissabte 2 de març un esdeveniment esportiu solidari, que inclourà dos tornejos benèfics de futbol aleví, un masculí i un femení, al Municipal del Guinardó.

Una jornada futbolística per a una bona causa: la reestructuració dels equips femenins de futbol al Santos FC, club d’Ouagadougou, la capital de Burkina Faso, així com la promoció de l’esport femení a la base del club africà. El Martinenc i el Santos escenifiquen així un agermanament encaminat a potenciar el futbol entre les noies de la capital burkinesa. El Santos, de fet, només compta ara mateix amb dues noies, la Rahiina i la Fadiila, a la seva estructura, molt marcada pel treball associatiu dels veïns i veïnes de la ciutat africana, amb una proposta que ofereix als nens i nenes d’Ouagadougou una opció per formar-se i practicar esport. Les dificultats materials i organitzatives han fet minvar l’estructura del Santos, obligat a prescindir de la secció de bàsquet i de l’equip femení de futbol.

Un entrenament al camp de terra del Santos | Santos FC

 

L’entrada al Municipal del Guinardó serà totalment gratuïta, si bé el caràcter solidari de la cita es reflectirà en dues accions molt clares: els assistents podran col·laborar amb la causa participant en algun dels sortejos de material esportiu que es realitzaran durant la jornada; i també es recollirà material esportiu en bon estat per col·laborar de manera tangible a millorar les condicions de la pràctica esportiva a l’entitat d’Ouagadougou. Tota la recaptació, material i econòmica, anirà destinada a la reestructuració, el retorn i la promoció dels equips femenins de futbol del Santos, així com a enfortir la base del conjunt burkinès. A més, s’ha obert una iniciativa de ‘crowdfunding’ a la plataforma Kukumiku per rebre aportacions d’aquells que ho desitgin, sense haver de ser de forma presencial, mitjançant aquesta eina digital de finançament col·lectiu. Els donatius es poden fer en aquest enllaç.

El cartell de l’esdeveniment esportiu solidari del 2 de març | FCM

 

Els tornejos seran de futbol 7, categoria aleví, un masculí i un femení. Hi participaran 8 equips femenins (amb dos grups de quatre equips, els dos primers dels quals es creuaran a les semifinals) i 16 conjunts masculins (quatre grups de quatre equips, els primers classificats dels quals es trobaran a les semifinals). El FC Martinenc hi participarà amb 7 equips (sis masculins i el femení), conjuntament amb clubs destacats de la ciutat, el Baix Llobregat o el Vallès, així com la selecció del Barcelonès de la Federació Catalana. En total, una quarantena de partits en una jornada solidària de futbol amb rerefons social que s’iniciarà a les 9 hores i que culminarà amb les finals, previstes per al voltant de les 17.30 hores. Seguirem la jornada a les xarxes socials amb l’etiqueta #BurkinaMartinenc.

Aquesta trobada esportiva i solidària és possible gràcies al treball del club amb Jaleo: Esdeveniments esportius i humans, l’Asociación Burkineses de Barcelona i el suport de la Fundació de la Federació Catalana de Futbol.

La Rahiina i la Fadiila, les úniques jugadores que s’entrenen amb el Santos | Santos FC

 

El Santos FC va ser fundat el 1977. El primer equip disputa la segona categoria de Burkina Faso, després de descendir el curs passat de la Première Division. Disputa els seus partits al Dr. Issoufou Joseph Conombo, l’estadi municipal (i multiusos) de la capital del país, amb capacitat per a 15.000 espectadors. En l’actualitat compta amb tres equips masculins (el sènior, el júnior i el cadet) i amb diversos nens de 7 anys i les dues noies que busquen integrar el futur equip femení que només s’entrenen en els camps de terra del club. Una realitat diferent de la del Martinenc, començant per la distància física que hi ha enmig (uns 4.500 km).

El Futbol Club Martinenc fa un pas més en la promoció dels equips femenins de futbol, en clau local i global: el club compta amb 6 equips federats (i el primer equip competint a Primera Catalana) i busca ara vies de col·laboració per potenciar-lo en entorns amb més complicacions (siguin materials, econòmiques o d’organització). L’acte comptarà amb activitats de regust burkinès, literalment i figuradament: hi haurà tastos de menjar típic del país, així com actuacions de grups de música burkinesa.

La reunió del gener va servir per definir la jornada del 2 de març | FCM

 

Al gener es va donar forma a la cita del 2 de març amb una trobada a les instal·lacions del Futbol Club Martinenc a la qual van assistir Nebon Babou Bassono, president de l’Asociación Burkineses de Barcelona; Salif Warma, directiu del Santos FC, i, per part del Martinenc, el vicepresident segon, Agustí Xifre, i els tècnics de la base Víctor Rodríguez i Miquel Serra.


Back To Top