Testimonis del Martinenc que lluiten contra la Covid-19 | FC Martinenc
skip to Main Content

Entre els més de 1.500 esportistes que formen la família del Futbol Club Martinenc òbviament hi ha jugadors i jugadores, tècnics, directius, directives i col·laboradors de tot tipus de sectors. Aquests dies en què la pandèmia de la Covid-19 està causant la major problemàtica mundial del segle, ens fixem amb gent vinculada al Club que actua en el sector sanitari. Professionals que estan lluitant a primera línia contra la malaltia i que són un autèntic Dream Team per al FC Martinenc. És el moment d’animar-los i donar el màxim suport. La resta ho tenim molt més fàcil, #Joemquedoacasa. Els coneixem:

Alba Sierra, jugadora del Sènior Femení de bàsquet. Infermera de l’UCI de la Vall d’Hebron.

L’Alba Sierra, jugadora de bàsquet de l’entitat, que ha d’afrontar torns de 12 hores a primera línia d’actuació com a infermera de la UCI de la Vall d’Hebron, ha relatat com de problemàtica està sent la situació per l’afectació de la Covid-19: “Està sent horrible. La gent està molt espantada perquè la situació és molt complicada i encara ha de venir el pitjor. Aquesta setmana vindrà un pic fort. El que més preocupa és la sobresaturació que hi ha, perquè és impossible abastar més malalts“, ha afirmat.

“A l’Hospital hem obert tots els llits de la UCI nova, una de les més grans que hi ha, i la UCI antiga s’ha tornat a obrir. S’estan acabant els respiradors i el problema és que no paren d’arribar nous pacients. La malaltia afecta els pulmons i la recuperació és molt lenta i complicada… s’haurà d’acabar triant pacients”. Tot i que no té gaire temps de pensar en el futur, l’Alba desitja que tot se solucioni aviat i pugui tornar a la normalitat, en què destaca la seva passió pel bàsquet al FC Martinenc: “Necessitaré tornar al bàsquet. Ara estic esgotada entre els torns i la feina, que és molt dura i més amb totes les proteccions que hem de portar, però trobo a faltar les meves companyes i fer esport”, ha manifestat. Al FC Martinenc l’estarem esperant amb els braços oberts.

Sergio Serrano, entrenador de la secció del Bàsquet Martinenc i exjugador. Infermer al servei de crítics de l’Hospital de Sant Pau.

El Sergio Serrano també està vivint a l’ull de l’huracà la pandèmia, amb grans esforços i sacrificis personals. Per precaució ha enviat la seva parella al pis de la seva mare per evitar possibles contagis, ja que el personal sanitari és un dels que més els està patint. “Ho estem vivint amb molt estrès, ja que tenim molts problemes amb el material, amb l’abastiment de mascaretes i bates. Falta molt material. Hem passat de tres UCI a cinc UCI i encara n’haurem d’habilitar més, com les UCI pediàtriques, que passaran a ser per a adults“.

“Ara mateix tenim 100 respiradors i no podrem arribar a intubar a tothom. El problema és que la recuperació és molt lenta, a vegades dones un pas endavant i després en fas tres enrere. Manca personal perquè tots estem al 100%, treballem tres dies seguits i descansem un. Així serà fins que tot acabi”, ha indicat. Un cop passi tot, en Sergio té ganes de tornar a la normalitat i posar en valor la “rutina” habitual: “Tinc ganes d’entrenar, parlo amb els jugadors i tots m’envien suport i molts ànims. Voldria tornar a la rutina, que a vegades et canses o et queixes, però és molt millor que el que estem vivint. M’agradaria ja tornar a sortir amb els amics a sopar i tornar a dirigir els meus jugadors”, ha precisat.

Mireia Lalanza, jugadora de bàsquet del Sènior B Femení, metgessa de l’equip EBA. Traumatòloga del Consorci Sanitari Integral (Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi i Hospital General de l’Hospitalet).

La Mireia és traumatòloga i ha vist com gràcies al confinament les operacions per fractura s’han reduït considerablement, gràcies a la reducció del trànsit i l’aturada en l’esport. És per això que és tant important el #joemquedoacasa.

“Com a traumatòloga actualment l’activitat s’ha reduït únicament a fer quiròfan, urgències i fer guàrdies. S’han tancat les consultes i ambulatoris i la nostra ocupació és principalment per atendre fractures i pacients d’urgències”, ha comentat. “Fractures sempre n’hi ha, en molts casos és gent gran que cau a casa. S’han limitat al màxim les fractures per activitat esportiva i per accidents de trànsit”, ha afegit.

Sobre la possibilitat que en un futur proper hagi d’atendre pacients infectats per Covid-19, la Mireia indica que tot i que la seva formació és d’especialista en el camp de la traumatologia, cada cop és més probable que siguin cridats per fer altres tasques, especialment d’urgències i fer feines complementàries, en cas de que hi hagi mancança de personal sanitari. Finalment, desitja poder tornar a la normalitat ja que vol retrobar-se amb les seves companyes del FC Martinenc: “Tinc moltes ganes de fer esport de veritat, ja que aquí a casa és una mica difícil. Tinc ganes de socialitzar-me i tot i que no sé si es reprendrà la competició sí que vull tornar a entrenar amb les meves companyes”, ha conclòs.

Carme Beltran, directiva del FC Martinenc, membre de la Comissió de Salut del club. Infermera de l’Hospital de Sant Pau.

La Carme és directiva del FC Martinenc i treballa a l’Hospital de Sant Pau, on haurà d’afrontar tasques de Salut Laboral per tal de fer front a les afectacions de la Covid-19 entre el personal sanitari. Com a membre de la comissió de Salut del club, realitza certes recomanacions per evitar la propagació del virus: “A banda de quedar-se a casa, que és obvi, també és bàsic rentar-se les mans. És extremament important i ho hem de fer sempre, especialment quan sortim al carrer per tal d’eliminar microbis. També és molt important no tocar-se la cara, i en tot cas, fer-ho després de rentar-se les mans”, ha explicat.

La Carme ens indica que és important canviar certs hàbits, com els que es viuen en un camp de futbol, com tirar escopinades, que és una altra manera de disseminar microbis. Cal canviar aquests hàbits i mantenir les distàncies entre la gent, així com no compartir objectes personals: “Igual que no compartim el raspall de dents, tampoc hem de compartir tovalloles, gots, ampolles… hem de preservar les mesures d’higiene”.

La Carme alerta que depèn de nosaltres no allargar més el confinament. “Encara falta temps perquè es tracta d’un virus desconegut, però dependrà molt de l’actitud de la gent. Si ens quedem a casa i no propaguem la pandèmia acabarà abans, si pel contrari no fem cas de les recomanacions tardarem molt més”, ha sentenciat.

Finalment, ha posat en valor la necessitat que el FC Martinenc sigui sent una família i que no es perdin les relacions humanes entre tots els membres del club, en aquesta ocasió, però, per via telemàtica. És fonamental per mantenir l’ànim alt entre tots i hi ha vies per fer-ho com l’Skype o el WhatsApp.

Elisabet Ferré, directiva del FC Martinenc, infermera pediàtrica del CAP Sant Antoni Maria Claret. Membre de la Comissió de Salut del FC Martinenc

L’Elisabet Ferré, com a directiva i membre de la comissió de Salut del club, ha volgut destacar la importància de fer activitat física durant el confinament, tot i les dificultats de no poder-ho fer en un espai obert. “És molt important poder establir unes rutines diàries d’activitat física, especialment amb els nens i nenes. Trobar un moment al dia per tal de fer esport i marcar unes pautes, ja sigui jugar a tennis de taula sobre la taula del menjador, ballar, fer una coreografia… és important psicològicament per als nens”, ha destacat.

També ha insistit en que es puguin seguir les rutines que molts entrenadors han fet arribar als seus jugadors per mantenir-se en forma. Així mateix, el confinament també es presenta com una bona oportunitat per millorar l’alimentació. “És un bon moment per plantejar-se si estem fent una bona alimentació a casa. Hauríem de prioritzar aliments com la verdura fresca i netejar-la molt bé, i també tenir molta cura d’hidratar-se bé. Hem de beure com a mínim 1,5 litres al dia”, ha destacat, ja que com més hidratats estem més difícil serà la propagació del virus.

L’Elisabet demana paciència ja que el confinament es pot allargar diverses setmanes més, i a més el retorn molt probablement es farà de forma gradual i progressiva.

#SomMartinenc


Back To Top