Aquest dimecres s’ha presentat al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch l’exposició Club centenari: Futbol Club Martinenc (1909-2019), mostra que inclou material audiovisual d’altíssim valor, el de la perspectiva històrica d’una entitat que ja suma 110 anys i que manté unes fermes arrels al barri i a la vida esportiva barcelonina.
L’auditori del museu ha estat l’escenari d’un acte emotiu, que ha reflectit els vincles entre Barcelona, el caràcter esportiu de la ciutat i l’arrelament del Club, especialment al Guinardó i, en particular, amb la gent que ha fet possible aquesta història centenària.
L’acte ha comptat amb la presència de Juli Pernas, director de la Fundació Barcelona Olímpica; Oriol Marcé, subdirector general d’Activitats Esportives i Infraestructures de la Secretaria General de l’Esport; Miquel Espert, subdelegat de la Federació Catalana de Futbol al Barcelonès. Hi ha estat present, evidentment, una àmplia delegació del Club, amb forta presència de gent vinculada al seu dia a dia (de socis i sòcies fins a exjugadors i exjugadores, passant pels treballadors, treballadores i gent que col·labora en les moltes activitats del Club), així com diversos presidents i presidentes de clubs esportius catalans i personalitats vinculades al món de l’esport en general, i al panorama esportiu barceloní en particular.
L’emotiva inauguració ha comptat amb la presentació a càrrec de Raül Vázquez, per part de la Fundació Barcelona Olímpica, i amb els parlaments de Juli Pernas, d’Enric Truñó -regidor de l’Ajuntament de Barcelona durant vint anys, responsable entre d’altres esdeveniments dels Jocs Olímpics de 1992-, i del president del Club, Manuel Dengra.
Tot seguit s’ha celebrat una taula rodona en què s’ha posat en valor el paper del Club abans, ara i el que se n’espera del futur, amb la participació de Rafael López, soci número 1 de l’entitat i membre de la Junta d’Honor; de Javier del Águila, exjugador del Club i membre de la junta directiva; i d’Andreu i Natalia Izquierdo, jugadors d’equips de la base del futbol i del bàsquet, respectivament. Ha estat un intercanvi d’opinions divers, com reflecteixen les perspectives, experiències i procedències de cada un d’ells.
A la presentació s’ha projectat un vídeo realitzat expressament per a l’exposició en què diverses figures que han pres part de la centenària història del Club n’han valorat la seva relació.
L’acte ha conclòs amb l’homenatge del Club a dos exentrenadors, Vicenç Junqué i Jaume Oliver. Se’ls ha fet entrega d’una placa commemorativa en agraïment als seus anys de dedicació i fidelitat al Club. L’homenatge ha tancat la presentació i ha donat el tret de sortida a les visites a l’exposició.
Des del FC Martinenc volem agrair al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch la dedicació, complicitat i col·laboració continuada a l’hora de preparar l’exposició i la presentació d’aquesta tarda.
Informació pràctica
L’exposició, que es podrà veure fins al 16 d’octubre, s’emmarca en la sèrie de mostres d’entitats centenàries de la ciutat que el Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch va iniciar amb les exposicions dedicades al Reial Club de Polo i al Club Natació Barcelona. Es pot seguir a les xarxes socials amb l’etiqueta #FCMOlímpic i inclourà diverses accions paral·leles durant els cinc mesos en què serà
El Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch està situat en un entorn clarament esportiu i olímpic, a Montjuïc, a l’avinguda de l’Estadi, a tocar de l’Estadi Olímpic Lluís Companys. Els horaris d’obertura del museu, i per tant hores visitables de l’exposició, són de 10 a 20h, de dimarts a dissabte, i al matí (de 10 a 14.30h) els diumenges i festius. El museu tanca tots els dilluns. Cal recordar que l’entrada a l’exposició dedicada al FC Martinenc és gratuïta. Per a més informació de com accedir-hi, és recomanable consultar el web del museu. La vinculació entre el Museu Olímpic i de l’Esport i el Futbol Club Martinenc ja es va fer palesa l’any passat, quan s’hi va fer la presentació del Torneig d’Històrics del Futbol Català.