El Martinenc, protagonista a la nova temporada de 'Crims' | FC Martinenc
skip to Main Content

Aquesta ha estat la nostra innocentada de 2021. Compte! No és veritat que el ‘Crims’ dedicarà un capítol al Martinenc… però és completament certa la història del gall Cirici, a qui hem volgut recordar en aquest article.

El Futbol Club Martinenc serà protagonista d’un capítol de la nova temporada televisiva de ‘Crims’, que arribarà a TV3 la propera primavera, sense data confirmada encara. El crim del gall Cirici, que va sacsejar la vida diària del Club als anys vuitanta, centrarà l’episodi, titulat Cas Martinenc.

El cas és totalment verídic, l’expliquem tal com el recorden els socis i sòcies que el van viure. Cap als anys setanta van arribar un gall i una gallina al Club, a mode de regal. La gallina va morir poc després, però el gall, a qui van anomenar Cirili, es va instal·lar a la caseta on es guardava la maquinària i les eines, a l’espai on actualment hi ha la pedra amb l’escut clàssic del Club i els camps petits de futbol que toquen als vestidors. El gall passejava cada dia per la zona i a poc a poc va esdevenir mascota: sortia els dies de partit a casa, viatjava als desplaçaments, apareixia en algunes fotos dels onzes inicials… fins i tot arrossegava un punt supersticiós, hi havia la creença que portava sort.

El gall Cirili, vestit del Martinenc, un dia de partit | Arxiu FCM

La secció de petanca del Martinenc fins i tot li va fer un vestit a mida. Se’l respectava i se l’estimava molt. Fins que va ocórrer el fet luctuós: ja als anys vuitanta, un vespre en què ja no hi havia activitat al Club, es va produir un acte de vandalisme: algú va entrar a les instal·lacions i va incendiar la caseta amb la maquinària, segurament sense saber que allà també hi havia el gall Cirili.

La caseta de la maquinària, on vivia el gall Cirici | Arxiu FCM

En aquell moment va ser un fet trist (com ho és qualsevol mort d’un ésser estimat) que va quedar sense resoldre (un acte de vandalisme). Sempre ha quedat el record per als que el van viure del gall Cirili, per a tots aquells que van format part del Club durant aquells anys. Més enllà de la seva mort, que serveixi aquest recordatori per rescatar un episodi curiós de la nostra història.

Un programa d’èxit
‘Crims’ és un dels productes d’èxit de la televisió catalana des de la seva estrena, a finals de 2019. Amb el periodista Carles Porta al capdavant, és la versió televisiva del programa homònim de Catalunya Ràdio, que enguany ha rebut el premi Ondas i pel qual Porta ha rebut també el Premi Nacional de Comunicació.

Tot i centrar-se en un fet luctuós ocorregut al nostre club, per al Futbol Club Martinenc és un orgull poder formar part de l’univers ‘Crims’, ja que una societat com la nostra també s’explica per la nostra part fosca. Des del Club hem ofert a Porta i a l’equip de ‘Crims’ (Porta, l’equip de TV3 i el de les productores True Crime Factory i Goroka) tots els focus del Municipal del Guinardó per posar llum a la foscor.

Un Club mediàtic
Serà una nova aparició mediàtica del Martinenc, orfe -mai millor dit- d’aparèixer a la televisió pública catalana des de la mort del Paco, cèlebre aficionat del Club a la sèrie ‘Com si fos ahir’. Vivia un partit del Club en un capítol de mitjans de maig de 2018, a tan sols dues setmanes de celebrar l’ascens de Tercera a Manresa.

Amb la nova temporada de ‘Crims’ la família del Martinenc esperarà amb ganes escoltar allò de “al crim del gall Cirili li queden moltes pàgines per escriure… i són pàgines fosques. Comencem!”.

#SomMartinenc


Back To Top