Història | FC Martinenc
skip to Main Content

El FC Martinenc és un club poliesportiu fundat el 1909, originalment al barri de Sant Martí, d’on va agafar el seu nom, però que ha arrelat al barri del Guinardó, on actualmente té les seves instal•lacions.

Els origenshistoria-martinenc de l’entitat cal situar-los a començaments de segle, concretament en l’any 1907. L’any 1909 ja competien, en representació de l’ex-vila de Sant Martí de Provençals, el Club F.C. Martinense i Centre d’Esports Martinenc.

Les dues entitats decideixen fusionar-se i adoptar el nom de F.C. Martinenc participant en els campionats organitzats per la Federació Catalana. Aquesta fusió es fa l’any 1917.

Cal destacar d’aquests anys que en la temporada 1922/23 el F.C. Martinenc queda campió de Catalunya i després campió d’Espanya de la seva categoria, un dels majors èxits en la historia del club.

El F.C. Martinenc, campió d’Espanya i Catalunya del grup B a la temporada 1923/24

Finalitzada la Guerra Civil reinicia la seva activitat amb el nom de “Unión Deportiva San Martín”, canviat per motius obvis, fins que l’any 1975 l’assemblea de socis, per unanimitat, acorda tornar al seu nom d’origen: FUTBOL CLUB MARTINENC.

L’entitat continua consolidant la seva presència al futbol català i espanyol amb temporades molt exitoses, de les quals destacarem:

  • Temporada 1944/45 Campió d’Espanya de la 1ª. Copa Federación Española de Fútbol
  • Temporada 1945/46 Campió de Catalunya d’Aficionats i Campió de la Copa Federació Catalana
  • Temporada 1946/47 Campió de Catalunya d’Aficionats
  • Temporada 1947/48 Campió de Catalunya d’Aficionats
  • Temporada 1950/51 Campió de 3ª Divisió Nacional

L’any 1959 se celebra el 50è aniversari amb un seguit d’actes que finalitzaran amb un partit contra el primer equip del Real Madrid amb un camp ple de gom a gom.

historia2El dia a dia de l’entitat permet constatar la gran tasca desenvolupada vers el futbol base, mitjançant tornejos escolars i fent possible una de les principals i més nombroses escoles d’iniciació del país.

S’arriba a l’any 1984 on celebrem el 75è Aniversari amb el suport de totes les institucions catalanes, la participació entusiasta dels socis i clubs col•laboradors, el treball de les diferents seccions – natació, waterpolo, hoquei patins, petanca i futbol, sense oblidar els 2.500 nens i nenes en edat escolar que participen en l’escola d’iniciació esportiva practicant atletisme, bàsquet, gimnàstica i judo. També se celebra la primera edició del Torneig d’Històrics del Futbol Català, que ha arribat actualment a les 30 edicions sent tot un referent. És, sens dubte, la celebració dels 75 anys d’una entitat esportiva de primer ordre a Catalunya.

El nostre club continua treballant pel jovent del barri i competint el seu primer equip de futbol a la Tercera Divisió fins la temporada 1994/95.

En la temporada 1998/99 comencen a notar-se els resultats de la tasca desenvolupada i ens classifiquem en segon lloc a la lliga jugant la promoció d’ascens.

És en la següent temporada, 1999/2000, quan el FC MARTINENC es classifica en primer lloc a la lliga i guanya l’ascens a la Primera Divisió Catalana.

Després d’uns anys complicats en les categories amateurs de la Federació Catalana de Futbol, el Martinenc celebra el seu centenari amb moltes activitats i reconeixement l’any 2009.

L’equip de futbol, a més, aconsegueix l’ascens Tercera Divisió, la més alta de la història el club, la temporada 2014-15. Actualment, el FC Martinenc milita a la Primera Divisió Catalana.

Back To Top